Aktiviteter i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik på den ångermanländska kusten är en stad med många möjligheter. Här finns en rad olika aktiviteter att ägna sig i form av sport, kultur och fritid. I kommunen finns över 700 föreningar som erbjuder aktiviteter av olika slag.

Är man intresserad av fisk och fiske har man hittat rätt då man kommer till Örnsköldsvik. Stadens läge vid Höga Kusten erbjuder fina fiskemöjligheter i vackra miljöer. Om surströmming ligger en vart om hjärtat finns det alla möjligheter att inte bara äta surströmming här utan även lära sig allt om denna specialitet på stadens surströmmingsmuseum, som är helt unikt i sitt slag.

Som tidigare nämnts så är naturupplevelserna i området kring Örnsköldsvik bland de bästa i landet. Höga Kustens skärgård bjuder på djupa vikar, kantiga klippor och mjuka hällar. Längre inåt landet breder de stora norrländska granskogen ut sig, vilken lämpar sig utmärkt för vandring, jakt eller fiske i sjöar och vattendrag.

Mer än någonting annat så är Örnsköldsvik en idrottsstad och kanske framför allt vad gäller vinteridrott i olika former. ”Bygdesporten” ishockey finns det alla möjligheter att utöva då det i kommunen finns inte mindre än sex olika ishallar, varav fyra stycken inne i Örnsköldsvik och två i orterna Bjästa och Husum. Utöver hockeyhallar hittar man även i kommunen skidbackar som Solbacken, Åsbacken och Bjästabacken, skoterspår samt en mängd elljusspår för längdskidåkning.

För den som inte är så förtjust i just vinteridrotter finns i Örnsköldsvik även en rad simhallar, bland annat badanläggningen Paradiset, ett stort antal fotbollsplaner och andra idrottsplatser. Den största idrottsanläggningen i staden är Skyttis, strax utanför centrum. Här finns en friidrottsanläggning, fotbollsplaner i form av konst-, grus-, och gräsplan, ishall, curlingbana, skridskooval samt en gokart-bana. Dessutom kommer en skatepark för skateboard, inlines och BMX stå färdig i Ludvigsparken under 2014.

Även kulturlivet är en viktig del av Örnsköldsvik. Nästa år då Umeå är europeiska kulturhuvudstad kommer även Örnsköldsvik att bidra till detta, vilket kommer att märkas på olika håll i staden.