Cykla och vandra

Den allra största upplevelsen av Högakusten får man genom att vandra eller cykla genom kuststräckan. Här finns många bra vandringleder. Nästan alla etapper är cirka en mil långa och skall man vandra genom hela Högakusten får man räkna med att ägna några dagar åt äventyret.

Här kommer en förteckning av de olika deletapperna:

 1. Hornöberget – Lövvik
 2. Lövvik – Fjärdbotten
 3. Fjärdbotten – Gavik
 4. Gavik – Lappudden
 5. Lappudden – Ullånger
 6. Ullånger – Skoved
 7. Skoved – Skuleberget
 8. Skuleberget – Käl
 9. Käl – Näske
 10. Näske – Köpmanholmen
 11. Köpmanholmen – Sandlågan
 12. Sandlågan – Svedje
 13. Svedje – Örnsköldsvik

I stort sett alla sträckor är cirka en mil långa med små variationerna. Sträcka nr Lappudden – Ullånger är dock en och en halv mil lång och nr 7, 10 och 13 är kortare sträckor.

De sträckor som kräver mest av vandraren är sträckorna 1, 3 5, 9  och 11. Här måste man vara en riktigt duktig vandrare för att klara av sträckorna och det lämpar sig inte att ha mindre barn med. Om hela familjen skall vandra är det bättre att välja en kortare sträcka och kanske stanna och tälta vid någon vacker sjö. Om du väljer att vandra sträckan Käl – Näske finns möjligheter till övernattning i några mindre stugor om du inte hellre vill bära med dig ett eget tält. Det är fantastiskt att sätta upp sitt tält vid en liten tjärn, laga lite mat och kanske fiska någon timme.

Läs mer om de olika delsträckorna på Högakustens officiella hemsida under fliken ”Högakustenleden”.

Det är viktigt att ha rätt utrustning när man ger sig ut på längre vandringar. Det gäller att ha en bra ryggsäck att förvara persedlar i, man måste ha bra på fötterna, man skall ha kläder för alla väder (som inte väger för mycket) och man skall ha bra tält. Vi kan tipsa om Länna sport som har specialiserat sig på att ta fram bra produkter för friluftsliv. Bra tält kan du hitta här, bra liggunderlag finns också hos Länna och överhuvudtaget kan du hitta bra skor, kläde och det du behöver för att din vandring skall bli lyckad. Kika in på Länna Sports hemsida innan du ger dig ut i naturen. Det gäller att man planerat sin tur ordentligt och att man tänkt igenom vad det är man behöver bära med sig. Om du väljer att cykla finns en härlig cykelled på cirka 3,5 mil som utgår från Sundbron i Ullånger.