Det bästa med Höga kusten

Höga kusten är ett område längs den norrländska kusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik, som bjuder på mycket av det mesta, kanske framför allt vad gäller naturupplevelser av olika slag. Höga kusten är en riktig pärla som fungerar alldeles utmärkt både att besöka och att bo i.

Närheten till en fantastisk natur

Om man skulle fråga folk vad som är det bästa med just Höga kusten skulle nog de allra flesta svara naturen. Höga kusten är sedan år 2000 också upptaget på Unescos världsarvslista och i området finns en rad härliga områden som lämpar sig för vandring, rekreation, cykelutflykter och andra typer av friluftsaktiviteter, som till exempel Skuleberget, Skuleskogens nationalpark och Ulvöarna.

Ett varierat och rikt näringsliv

Med städer som Kramfors, Härnösand och kanske framför allt Örnsköldsvik är näringslivet i Höga kusten blomstrande och mångfacetterat. Framför allt inom turistnäringen finns stora möjligheter då Höga kusten är ett resmål som blir allt mer populärt för turister. Botniabanan gör det dessutom enkelt att ta sig mellan de olika delarna i regionen, vilket gör att man kan bo på ett ställe och jobba på ett annat.

Trevliga städer

I Höga kusten-regionen hittar man städerna Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik, samtliga med ett brett och varierat utbud.

Härnösand ligger vackert belägen vid kusten med största delen av stadskärnan på Härnön, med en omedelbar närhet till Höga kustens storslagna natur. I staden hittar man bland annat Härnösands konsthall samt Landsarkivet, bägge med fri entré.

Kramfors som man hittar längs med Ångermanälven är trots sin ringa storlek en stad som bjuder på mycket i form av bland annat musikfestivalen Skulefestivalen, kulturella och historiska Ådalen samt Sveriges nordligaste whiskydestilleri i form av Box.

Örnsköldsvik är Höga kustens största stad och har således också en hel del att erbjuda. Centrala delarna av staden är trivsamma med små mysiga butiker samt restauranger och caféer. Örnsköldsvik blev dessutom utsedd till Årets stadskärna 2008. Som en del vet är i år Umeå europeisk kulturhuvudstad något som även Örnsköldsvik är en del av, vilket innebär att kulturen kommer att prägla staden under 2014.

Huvuddelen av informationen i den här artikeln kommer från http://www.hogakusten.com/.