En resa längst Höga Kusten

I Höga Kusten finns det fyra större städer, dessa är Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik, och alla av dem är värt att besöka för att uppleva detta område.

Härnösand

Härnösand har äran att kunna kallas för en av Norrlands äldsta städer, då den grundades redan 1585. Som en av de två kuststäderna i Höga Kusten området finns det en storslagen natur väldigt nära till hands. Vill man övernatta i Härnösand, något som verkligen rekommenderas för att uppleva en vacker del av Höga Kusten, kan man besöka First Hotel Stadt. Hotellet ligger mycket centralt och har en fantastisk utsikt över hamnen.

Kramfors

I Kramfors finns den ikoniska Högakustenbron, även kallad Vedabron. Det är en nästan 2 km lång hängbro över Ångermanälven och kopplar samman Kramfors och Härnösands kommun. Med bron blev sträckan över älven 8 km kortare, den invigdes 1997. Kramfors kan även skryta med att de har världens nordligaste whiskydestilleri. Det finns även en mycket vacker skärgård med trevliga fiskelägen vid Kramfors.

Sollefteå

Sollefteå ligger i Ångermanlands inland och dess centrum vid Ångermanälvens södra strand. Sollefteå har även de ett känt fiskeställe, deras heter Nipstadsfisket och är ett exklusivt lax- och öringsfiske. Det är ett populärt mål för fisketurister. Stannar man över i Sollefteå kan man göra den på campingplatsen Risön, ett stort campingområde med tillgång till aktiviteter som tennis, golf, klättringstorn och go-kart bana.

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är den största och nordligaste av dessa fyra städer, med över 10,000 fler innevånare än Härnösand. Örnsköldsvik är en av de få svenska städer som är uppkallad efter en icke kunglig person, Per Abraham Örnsköld. Det finns mycket att se i Örnsköldsvik och det är därför varmt rekommenderat att övernatta där, letar man billiga hotell kan man besöka Strand City Hotell. Örnsköldsviksområdet har bebotts så länge tillbaka som bronsåldern och fynd har även visat att det anlades en gård i Gene för 2000 år sedan. Denna gård har rekonstruerats och är numera känd som Gene fornby. Vill man istället slappna av finns även Paradiset, ett spa och wellness kombinerat med ett äventyrsbad.