Fler företag vid Höga Kusten

I och runt Örnsköldsvik finns många stora och små företag. Vi har tidigare här nämnt några företag och tänkte idag ta upp några fler.

Företagsklimatet är bra och näringslivet utvecklas hela tiden. En hel del exportföretag finn i Ö-vik och området står för cirka 3% av svensk export. Företag i Örnsköldsvik har tillsammans med Umeå Universitet en hel del projekt och samarbetet mellan universitet och näringslivet utvecklas ständigt.

Ett intressant företag vid Höga Kusten är Svensk Etanolkemi AB som framställer etanol av cellulosa. Mycket avancerad forskning kring etanolframställning för fordonsdrift pågår vid företaget. Etanolen används sedan för framställning av fordonsbränsle E85 och ED95. Tankar du miljöbränsle kanske du har fått bränsle framställt vid Höga Kusten.

Har du åkt spårvagn i Göteborg eller Norrköping? De kända och omtyckta Mustangerna byggdes av Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Nu har de flesta av dessa pensionerats men på museispårvägar rullar de ännu. Hägglund & Söner har även levererat 625 tunnelbanevagnar till Stockholm. De har senare koncentrerat sig på militär produktion som bandvagnar och kanoner.

Ett företag vars produkter i hög grad exporteras ut i Europa är Fjällräven. Deras produkter kan man köpa på postorder och i butiker över hela landet som är inriktade på natur och friluftsliv. En av deras mest kända produkter är ryggsäcken ”Kånken” som en hel generation skolbarn hade på ryggen åren efter den introducerats på marknaden. De är annars kända för sina kläder av hög kvalitet, anpassade för friluftsliv.

Ett annat företag som sedan något år tillbaka etablerat sig i Örnsköldsvik är en filial till Rent a Wreck. För den som inte vet, så är Rent a Wreck ett företag som helt enkelt hyr ut bättre begagnade bilar till ett hyggligt pris. Affärsidén går lite ut på att kunden ska bli positivt överraskad när de sätter sig i bilen. När man hör namnet som översatt till svenska betyder att man ska hyra sig ett vrak så kanske man förväntar sig att det inte kommer att vara någon speciellt bra bil, men det skulle förstås inte gå att bedriva hyrbilsverksamhet med bilar som vore en fara för både kunden och för medtrafikanterna. Ta en titt här för ett exempel på vad man kan förvänta sig (klippet är på engelska).

)