Husum – En pärla i utkanten av Höga Kusten

Ett par mil norr om Örnsköldsvik så ligger orten Husum. Husum är en gammal industriort där det stora pappersbruket sedan starten 1919 står för huvuddelen av alla arbetstillfällen för innevånarna. Orten är belägen nästan mittemellan städerna Örnsköldsvik och Umeå, och tack vare byggandet av Botniabanan så är pendelmöjligheterna väsentligt mycket bättre, framförallt för de som vill bo i Husum och arbeta i Umeå.

En sommaridyll

Om vintrarna är Husum framförallt en bruksort, ett samhälle där allt går sin gilla gång, utan några större utsvävningar. Invånarna sysselsätter sig förutom med arbete ofta också i föreningslivet. På vintern är det framförallt hockey, skidåkning och brottning som engagerar, men även Grundsunda församling engagerar många, ung som gammal.

Det är dock på sommaren som orten kommer till sin prakt. Förutom det ständiga bakgrundsbruset från fabriken så är det väldigt idylliskt och naturen är vacker. Husum ligger precis vid havet och båtlivet är således en viktig detalj för innevånarna. Småbåtshamnen kryllar av båtar, vilket inte är så konstigt eftersom det bara en bit utanför, finns en vacker skärgård i form av flera mindre öar.

På orten finns inga större shoppingmöjligheter förutom livsmedel och liknande. Men detta till trots, ett trevligt litet minicentrum av samhället, som denna sommar kommer förgyllas ytterligare då det nya utegymmet invigs, ett projekt som drivits av lokala förmågor i samarbete med föreningslivet och kommunen.

En rekommendation är att till fots promenera runt orten längs strandlinjen och fortsätta mot mitten av orten, upp mot E4:an och ner mot vattnet igen. Har man inte varit i Husum förr så kanske den förklaringen blir något knapphändig, men den förtydligas i bilden nedan.

I övrigt så är det som sagt pendelavstånd till städerna Örnsköldsvik och Umeå med Botniabanan eller med buss. Ungefär en mil norr om orten ligger dessutom Norrlands kanske bästa sandstrand, Salusand.

Vad är Husum känt för?

Trots att Husum är en liten ort med färre än 2000 innevånare, så finns det några saker som gjort orten känd ända utanför landets gränser.

  1. Massafabriken – En gång i tiden var husumfabriken Europas största massabruk och har producerat mer än 25 miljoner ton papper. Trots att de flesta maskinerna idag är föråldrade i jämförelse med nyare fabriker, så var man under flera år koncernens enda vinstgivande fabrik.
  2. Postkakan – Postkakan är en typ av tårta som skapats av husumbagaren Bo Sundström. Konceptet är att kakan, eller tårtan kan skickas med post och således klarar de olika påfrestningar som kan uppstå vid posthantering. Den finns idag i flera olika smaker och har till dags dato skickats till fler än 70 länder över hela världen!
  3. Eilert Pilarm – Eilert kallas även för Husum-Elvis, och har under mer än ett decennium uppträtt och spelat in skivor där han sjunger låtar av sin stora förebild Elvis Presley. Under en tid var Eilert så populär att han turnerade även utanför Sverige och han är sannolikt den ende i Husum som haft en egen plats på Londons största skivbutik.