Käglorna

 

Käglorna är en grupp vattenskidåkare som tillsammans bildar en utav Europas största och bästa vattenskidsshower. Föreningen bildades redan 1967 och har sina rötter djupt förankrade i Höga Kusten området, särskilt i Örnsköldsvikstrakten.

Käglorna är och har alltid varit en förening med huvudfokus på vattenskidåkning och gemenskap. Föreningen består idag utav ungefär ett 50-tal aktiva utövare där alla kön, åldrar och etnicitet är välkomna, men är betydligt större än så sett till de som är delaktiga runtomkring.

Som boende i Höga Kusten området har man årligen genom Käglorna det höga nöjet att uppleva vattenskidåkning i världsklass. Åkarna bjuder bland annat på mänskliga pyramider, barfotaåkning, hopp och komik. Vanligtvis tar ett framträdande någonstans runt 60 minuter, en timme fullspäckad med rolig action.

Vattenskidåkningen kanske inte kan mäta sig regionalt rent prestigemässigt med andra större sporter, samt i lokalbefolkningens egna ögon med till exempel hockeyn, men det förändrar ändå inte det faktum att en uppvisning av denna sort hör till en utav sommarens absoluta höjdpunkter och ett välkommet inslag, inte minst bland alla de besökande turister som årligen befinner sig i regionen.

Ekonomi

När det kommer till Käglornas ekonomiska situation möjliggörs verksamheten i dess nuvarande utsträckning genom ett flertal lokala sponsorer. Det är på inget sätt tal om ett intresse som de inblandade kan leva på, utan Käglorna lever idag och frodas tack vare den glädje och det engagemang som finns inom gruppen. En realitet för många andra liknande vattensportutövare i Sverige. Tack och lov finns det dock möjligheter även här.

Inom wakeboardens värld hittar vi bland annat duktiga Caroline Djupsjö, som tack vare sina massiva framgångar haft turen att bland annat landa det svenska spelbolaget Betsafe som huvudsponsor. Det är fint att se när större företag ingår samarbeten med idrottare som dessa och underlättar deras respektive karriärer, även om de såklart får bra reklam och goodwill på köpet.