Modo Hockey

Ishockeyklubben Modo Hockey grundades 1921 i Örnsköldsvik. Klubben hette först Alfredshems IK innan den bytte namn till Modo AIK 1963.

Det var inte förrän 1938 som ishockeyn kom upp som ett förslag på föreningens mötesordning. Den första officiella matchen spelades den säsongen och förlorades mot ÖSK inför ca 300 åskådare. Idag är Modo Hockey garanterat det man i Örnsköldsvik är mest stolt över.

Alfredhems IK gick från tidigt 1950-tal upp från de lägre divisionerna till den högsta serien säsongen 1958/1959. Mo & Domsjö AB började sponsra laget genom att bygga en konstfryst bana vid Kempevallen. Den fick senare namnet Kempehallen och 1963 så bytte man bort det gamla föreningsnamnet och ersatte det med Modo AIK efter huvudsponsorns namn. Under säsongerna 1960-1980 såg det ut som att alla slutspel var förgäves. Till slut kom belöningen som alla väntat på; Modo tog sitt första SM-guld 1979 genom att besegra Djurgårdens IF med 2-1 i matcher. Det andra SM-guldet fick vänta ytterligare 28 år då Modo triumferade mot Linköpings HC med 4-2.

Modo har haft en uppsjö av namnkunniga spelare och tränare under åren. Peter Forsberg, Daniel och Henrik Sedin och Tommy Salo är några av de mest framträdande spelarna som klubben haft genom åren. Framgångsrika tränare har varit Tommy Sandlin, Kent Forsberg och Harald Lückner.

Örnsköldsviks kommun har sett till att skapa en gymnasieutbildning med inriktning på ishockey. Detta är en av anledningarna till att Modo har kunnat fortsätta fostra kommande stjärnspelare och befästa sig som en av sveriges största hockeyföreningar. Den första officiella arenan Kempehallen har upphört som huvudarena till förmån för en större arena vid namn Swedbank Arena. Efter ett nytt sponsoravtal med Fjällräven fick arenan namnet Fjällräven Center och rymmer drygt 7600 personer.