Ö-viksfakta

Örnsköldsvik är Ångermanlands största stad med knappt 29 000 invånare, tillika Västernorrlands läns näst största stad efter Sundsvall. Örnsköldsvik är också den största tätorten i Örnsköldsviks kommun, som har drygt 55 000 invånare. Stadens yta är 24,4 km².

Runt om stadskärnan finns härliga naturområden med många möjligheter till både idrott och andra friluftsaktiviteter. Som bekant ligger ju också staden på Höga kusten, som är helt unik i sitt slag och till och med blivit utsedd till världsarv.

Örnsköldsvik har också ett levande och rikt näringsliv med många företag av alla dess slag, bland annat i form av Metsä Board, BAE Systems Hägglunds samt Fjällräven. Totalt uppgår antalet företag i staden till runt 2 500.

Just Fjällräven har ju som bekant också fått ge namn åt stadens största idrottsarena, nämligen Fjällräven Center i vilken stadens stolthet, hockeylaget Modo, huserar.

Den största arbetsgivaren i Örnsköldsvik är kommunen med runt 4 900 anställda, följt av landstinget med 1 200 anställda. Den bransch som sysselsätter flest är tillverkning och utvinning, totalt drygt 5 500 personer, följt av vård- och omsorgssektorn där närmare 4 700 personer har sin sysselsättning.