Resa till Höga Kusten

Höga kusten fick sitt namn i början av 1970-talet av en länsarkitekt i samband med att området utreddes av Länsstyrelsen. En tidigare vedertagen benämning var Ångermanlands brantkust.

Höga kusten är känt för sina unika naturområden med utmanande terräng och är ett kustområde i Ångermanland i Västernorrlands län. Området har varit bebott i minst 7000 år och sedan den senaste istiden har en landhöjning på 800 meter särpräglat landskapet med sina höga klippor.

Höga kusten blev ett världsarv år 2000 och det är ingen tillfällighet att området de senaste åren har blivit ett av Sveriges snabbast växande resmål. Alltfler söker sig hit för att vandra, för närheten till det gnistrande havet och den underbara skärgården. Här finns både stillheten i naturen och spännande aktiviteter för att inte tala om den speciella kulturen som är ett resultat av de människor som bor här. Eftersom infrastrukturen är god är möjligheterna att ta sig hit många.

Ta flyget

Önskar man flyga så finns det möjligheter. Regionens mest internationella mötesplats Sundsvall-Timrå Airport ligger endast på 20 minuters avstånd från Härnösand. Härifrån är det enkelt att ta sig snabbt vidare ut i världen med bara ett byte från Bromma, Arlanda, Göteborg eller Visby. Vill man åka charter med utgångspunkt härifrån så går det också alldeles utmärkt med både Ving, Fritidsresor, Detur och Scandjet.

…eller bilen

Det är också smidigt att åka hit med bil eftersom E4:an genomkorsar den delen av Höga kusten som är kust. Den nybyggda Botniabanan har dessutom underlättat tillgängligheten enormt för tågtrafiken med moderna resecentrum på vägen som också används av den livligt trafikerade busstrafiken.