Semestra längst Höga Kusten

Höga kusten består utav kuststräckan mellan Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Närheten till havet och skärgården lockar flera turister, tillsammans med den stillsamma naturen och de många olika sevärdheterna och aktiviteterna som finns där.

Sedan finns även Höga Kusten Leden, som innehåller det enda en besökare egentligen behöver, det vill sägas, aktiviteter, sevärdheter, boende samt en upplevelse.

Aktiviteter längst Höga Kusten
Som besökare i Höga Kusten finns det ett flertal aktiviteter man kan ägna sig åt. Skidåkning och isfiske är populärt under vinterhalvåret, medan slädhunsturer och slädturer med Shirehästar även de lockar besökare. Under sommaren kan man vandra i naturen, klättra eller åka med olika båtturer. Sedan finns det även andra aktivitet som är oberoende av vilken årstid det är, så som spa och bad.

Sevärdheter längst Höga Kusten
Längst Höga Kusten finns ett flertal sevärdheter för de som är intresserande av att se något intressant. En utav dessa är Borgberget som är en utav de tre nordligaste fornborgarna i Sverige. En annan sevärdhet är Brynge kulturområde, som är ett industrihistoriskt område där bland annat sågverket från 1700-talet finns bevarat i originalskick. Dessutom erbjuder Höga kusten på ett flertal museer, så som Bomanska Museet, det medicinhistoriska museet Brittamuseet och brandmuseet i Näsåker.

Boende längst Höga Kusten
Utöver de normala boendeformerna, Hotell, Camping, Bed and Breakfast, Stugor och Vandrarhem, erbjuder höga kusten lite mer annorlunda boenden. Man kan bland annat lägga till med sin båt vid en gästhamn, bo på en lantgård och ta del utav det lantliga vardagslivet eller övernatta i naturen i en fäbostuga. Oavsett vilket alternativ man väljer, finns det något som passar för alla. Lyx, närhet till centrum och modernitet gå att finna, men även ett lugn, närhet till naturen och enkelhet.

Höga Kusten leden
Höga kusten leden är indelad i 13 etapper och sträcker sig mellan centrala Örnsköldsvik och Hornöberget, samt är 128,6 km lång. Själva leden kan betraktas som både en aktivitet, då man vandrar längst den, samt en sevärdhet, då man ser vacker natur längst vägen. Längst vägen finns även ett flertal vindskydd och olåsta övernattningsstugor för vandraren, som inte går att boka på förväg. Bestämmer man sig därför att övernatta i en sådan stuga, kan man inte stänga igen dörren för andra vandrare som behöver logi. Under själva vandringen, tar man sig igenom skogar, badvikar, utkiksberg och klippkuster, samt naturskyddade områden.