Skidåkning

En härlig sport och ett härligt motionssätt under de långa vintermånaderna. Runt Höga Kusten får vi mycket snö, en torr kyla och när solen väl ligger på känns det som ett paradis.

LängdskidåkningInnan du ska ut i spåret är det viktigt att se till att dina skidor är anpassade efter dig. Tänker du bara åka längdskidor i ett av områdets många elljusspår, eller vill du ut i backarna? Skidorna är olika och variationen stor. Man måste även anpassade dem utefter hur snön är. Åker du här uppe behöver du en speciell skida medan en annan krävs för pudersnö eller mer isig snö. Du behöver en bredare skida om du ska åka pist men en betydligt smalare om du ska åka Vasaloppet.

En bra artikel om skidlängden är Ola Rockbergs, där han beskriver hur du anpassar längden utefter vikt och åkstil. Du måste även se till att skidorna är i sitt bästa skick. Då behöver du valla dem och se till att du använder bra kvalité så det håller. Man vill inte fastna i skidspåret eller ha onödigt mycket motstånd när man åker.

Motionsmässigt är det perfekt att hålla på med längdskidåkning. Se till att värma upp ordentligt innan du ger dig ut på allvar i spåren. Läs upp dig på hur man åker skidor så du kan träna tekniken korrekt. Det kommer att hjälpa dig bli bättre och snabbare. Det finns flera olika sätt att träna skidåkning, hitta det sätt du gillar bäst! Vissa vill bara ta det lugnt och åka för fridens skull. andra är mer inriktade på att få upp uthålligheten eller sin sprintkapacitet. Hitta ditt sätt och ut i vår vackra natur!

Magdalena Forsberg, en duktig längdskidåkare och skidskytt är från Höga Kusten, född i Örnsköldsvik och uppvuxen i Ullånger och Nordingrå. Här fick hon sin träning, först i slalombacken i Skule men också på längdskidor i klubben Salsåker-Ullångers IF. Hon gick skidgymnasiet i Lycksele med sitt sista och fjärde år gick hon på skidgymnasiet i Sollefteå. Efter sin fantastiska karriär har Magda jobbat som skattekonsult och expertkommentator både i Svensk och Tysk TV. 2013 vann Magdalena Mästarnas Mästare ett populärt program på SVT.