Skuleberget

Detta berg finns mitt i höga kusten och anses vara hjärtat till området. Berget med sina 285 meter över havet blickar ut över området och ger en unik upplevelse.

Utsikten är svår att slå, skogar, berg och sjöar. Att kunna se så mycket på en och samma gång är fantastiskt. Det är här som man som tydligast kan se landhöjningen i området.

Rövargrottan eller kungsgrottan, är en grotta på berget. Grottan går att se från avstånd då den är en svart fläck på den lodräta väggen. Det har ryktats om att under 1600-talet ha varit ett tillhåll för rövare. Rövarna ska ha hållit till i grottan och plundrat de närliggande byarna. Hur sann historierna är vet ingen, men idag kan de som vandrar upp till berget stanna i grottan för att vila upp sig lite och att njuta av utsikten. Dock så det går att göra vart man är på berget.

Det finns två alternativ till att bestiga berget, antingen kan man gå sträckan längs en markerad stig eller så kan man klättra. Väljer man att klättra sträckan så finns det fyra olika leder, den vita, den gula, den röda och den svarta leden. Den vita är den lättaste och den svarta är den svåraste leden att klättra. Att välja mellan dessa fyra beror helt på klättrarens erfarenhet. Det kanske inte är så smart att försöka sig på den svarta leden om man bara har klättrat en gång tidigare.  För de som är nybörjare rekommenderas den vita och till viss del den gula. När det kommer till själva utrustningen för klättringen så ingår det i priset, en sak att tänka på dock är att ha oömma kläder och skor. Givetvis kan man ta med sig sin egen utrustning om man har, det kostar inte lika mycket om man gör det. Skillnaden på priset är ungefär 100 kronor.

På toppen av berget finns toppstugan, där kan man äta mat och ha den enastående utsikten att kolla på medans man äter. Under sommaren kan man ta sig upp till stugan med hjälp av en linbana.