Vandra i Höga Kusten

Naturområdet Höga Kusten som man hittar längs med Bottenhavets stränder mellan Härnösand och Örnsköldsvik är på många sätt helt unikt i sitt slag på grund av att man här hittar både berg, skog, men även skärgård. Höga Kusten-området har även blivit uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

Informationen till artikeln är mestadels hämtad från hogakusten.se.

Besöker man Höga Kusten är det ett måste att åtminstone lägga en dag på att uppleva de natursköna områdena i trakten, något man gör bäst genom att vandra på någon av de många vandringsleder som finns att tillgå. En av de platser man inte bör missa under en vandring på Höga Kusten är Skuleberget, som man hittar strax utanför Docksta. Från den 285 m höga toppen har man en underbar utsikt över Höga Kusten. För den som inte orkar vandra hela vägen upp till toppen kan vara lugn då här också finns en lift som tar en hela vägen.

Skuleskogen nationalpark, som man hittar norr om Skuleberget är kanske en av Höga Kustens absolut vackraste områden och således något man inte bör missa. Med 35 km vandringsled finns goda möjligheter att njuta av naturen när den är som allra bäst. Terrängen är oftast rätt så framkomlig, men se ändå till att ha ordentlig friluftsutrustning. Det kan du hitta exempelvis hos det lokala företaget Fjällräven.

För den som verkligen söker en utmaning så är det givetvis läge att ta sig an Höga Kusten-leden som är hela 127 km lång, från Stora Torget i Örnsköldsvik till Hornöberget i Kramfors. Längs leden finns utmärkta möjligheter till övernattning i form av både tältplatser samt campingplatser med stugbyar.