Varierat näringsliv

Området i och kring Höga Kusten kan man inte utan grund säga att det ett område med ett blomstrande näringsliv. Vi tänkte därför presentera tre olika företag från tre helt olika branscher som trängs i samma område.

Rent A Wreck

Rent A Wreck är ett företag i Örnsköldsvik som egentligen är en filial till en stor koncern som hyr ut bilar. Företaget finns på många platser i världen och kommer från första början från USA. Företagets affärsidé är att hyra ut bilar till ett billigare pris än de mer ”konventionella” uthyrningsfirmorna. Att marknadsföra sig som att man hyr ut begagnade bilar som dessutom kallas för ”wreck”, alltså vrak, kanske inte låter så smart, men affärsidén går lite ut på att man ska bli positivt överraskad. Det är inte några vrak som hyrs ut förstås, men bilarna kan ha några få år på nacken. Men i regel har man en policy att de får gå ett visst antal mil innan de byts ut mot nya – för säkerhetens skull.

Metsä Board

Vi börjar med en filial och avslutar med en filial. Metsä Boards filial i Husum, eller Husumfabriken som den i allmänhet kallas för, är en jätte inom pappersindustrin. Fabriken var tidigare den absolut största aktören i Europa på pappersmassaproduktion. I dagsläget så har fabriken inte lika många anställda som för femton år sedan, men man är fortfarande en stor aktör på den internationella marknaden och håller väldigt många i orten Husum med arbete.

Modo Hockey

Det kanske ser märkligt ut att räkna in en idrottsförening i denna skara, men det vore också konstigt att inte göra det då Modo Hockey i allra högsta grad är en del av Höga Kustens näringsliv. Idrottsföreningar som bedriver verksamhet på elitnivå inom exempelvis då hockey är idag inte vad det var tidigare. Idag drivs framgångsrika klubbar som stora företag och har ett relativt stort antal anställda inom ett flertal områden som inte har specifikt med själva idrotten att göra. Idag har klubben över 50 anställda och omsätter över 100 miljoner kronor varje säsong.